tiistai 26. elokuuta 2008

Naisen oppaasta

Tässä seuraa ekat vinkkini, osa vinkeistä kierrätetty kirjasta Catani&Piha: Naisen opas.

Säästä energiaa: kun hankit lamppuja/kodinkoneita/autoja/asuntoa, valitse energiaystävällinen vaihtoehto (esim. merkinnät A-luokka, energy star, joutsen tai norppa). Sammuta laitteet ja lamput, kun niitä ei tarvita, hanki ikkunoihin eristysteippiä ja opettele elämään pari astetta viileämmässä (vedä villasukat jalkaan niin et palele).

Älä lotraa: ota nopea suihku kylvyn sijasta, tai kylve kimpassa, pese täysiä koneellisia, vältä veden juoksettamista. Älä osta pullovettä, vaan jos kaipaat jatkuvasti hapollista vettä, hanki sodastreamer ja tee vetesi itse.

Kierrätä: lajittele roskat kaikki omiin astioihin tai lokeroihin, kierrätä lasten tarvikkeet (mm. kestovaipat), vaatteet ja lelut ja opeta heille ekologisuutta: vaatteita voi korjata ja tuunata, leluja tehdä itse. Vaihtele vaatteita samankokoisien ystävien kanssa - saatte kumpikin jotain uutta. Jos tilaa riittää, laita vaatteita säilöön, muoti kiertää, eli kohta saat taas käyttää vanhoja vaatteitasi. Kuluneet ja tahriintuneet vaatteet voit leikata matonkuteeksi, käyttää rätteinä tai pehmolelun sisuksena. Vanhoja huonekaluja ja astioita voi tarjota vaikka tuttavapiirin opiskelijoille.

Syö: tee kerralla usean päivät ruuat, säästät aikaasi ja energiaa. Hanki komposti tai käytä biojätettä. Kuivat leivät kelpaavat eläimille - tai köyhille ritareille. Ruuan tähteet kannattaa kierättää seuraavan päivän ruokaan, esim salaatin, kastikkeen tai munakkaan jatkeena. Suosi lähiruokaa, marjasta, sienestä, kalasta, metsästä.

Kuluta harkiten: kaikkea ei tarvitse omistaa itse - käytä kirjastoa, siellä on uusimmat lehdet, kirjat, cd:t ja dvd:t, kaukolainauksen avulla valikoima laajenee entisestään. Perusta ystäviesi/työkaveriesi kanssa lehtikierto ja vapauta tarpeettomia kirjojasi maailmalle (halutessasi ne voi kirjata nettiin ja seurata niiden vaiheita). Käy usein kirpparilla, niin mahdollisuuutesi tehdä löytöjä kasvaa. Anna lahjaksi palveluita tavaran sijasta. Lasten ei tarvitse saada samoja leluja kuin kavereilla vaan he voivat leikkiä niillä kyläillessään.

Liiku: käytä polkupyörää, julkisia, kimppakyytejä ja ota liftareita kyytiin. Yhdistä monta asiaa samaan matkaan, tee etätöitä ja harrasta lähellä tai kotona, mm. käsitöistä saa sekä tekemisen iloa että hyötyä koko perheelle.

Älä stressaa: kaikkia ohjeita ei voi aina noudattaa, mutta yksikin askel kannattaa kun sen ottaa oikeaan suuntaan. Jos innostuit tästä uudesta kategoriasta, nappaa vinkkejä omaankin blogiisi tai lisää niitä kommentteihin - ota koppi ja heitä (maa)pallo eteenpäin, pelastetaan sitä vähän kerrallaan tuleville sukupolville.

*****************'
I don't have the energy to translate this all but I listed some things you (I) can do to save the world for our kids

Ei kommentteja: