sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Lapset, media ja kuluttaminen

Katsoin kaksi tv-ohjelmaa, jotka pistivät miettimään. Toinen oli Netissä kasvaneet, toinen Lasten markkinat.

Lapset ja nuoret istuvat todella paljon ruudun ääressä, he tuijottavat telkkaria, tietokonetta ja dvd:eitä. Lastenohjelmat on pitkälti tuotteistettu, melkein jokaisesta Pikkukakkosenkin ohjelmasta löytyy jonkinlaista tuotetta, leluja, vaatteita yms. Ja netissä nuoret elävät elämää, jostas vanhemmat eivät tiedä mitään, jakavat itsestään asioita joita ei kannattaisi, hakeutuvat epämääräiseen seuraan jne. Kasvattajana pelottaa.

Ensimmäinen asia mitä lapseni halusi kaupasta itselleen ostettavan oli Muumi-purkka, rakastettavia muumeja käytetään markkinoimaan ties mitä. Täytyypä alkaa kiinnittämään asiaan erityistä huomiota, siihen ettei osta niin paljon logoilla ja hahmoilla koristeltuja tuotteita, kertomaan, ettei kuluttaminen tuo onnea, pitämään lapset mahdollisimman kauan lapsina ja kannustamaan mielikuvituksellisiin leikkeihin "valmiiksi leikittyjen" sijasta. Olen onnellinen siitä että lapsemme leikkivät (vauva)nukeilla, Barbiet ja Bratzit eivät heitä vielä kiinnosta. Joulukuvastoja tutkin todella tarkasti, ja mun suosikkeja ovat Legot: ne kehittävät mielikuvitusta, samoista palikoista voi rakentaa itselleen aina uusia ja erilaisia leluja.

Vielä lapset eivät itsekseen netissä pyöri, mutta siihen mennessä kun he alkavat sitä tehdä, netti on tullut kännykkään ja kännykän käyttöä on entistä vaikeampi seurata, tietokoneen voi pitää vaikka perheen yleisissä tiloissa, mutta kännykät kulkevat lasten mukana joka paikkaan. Täytyy vaan itse yrittää pysyä kehityksen perässä ja osata varoittaa lapsia netin vaaroista.

No tämän syvällisempiä kannanottoja aiheesta ei nyt irtoa, mutta olisi kiva lukea teidän ajatuksia aiheista.

Ei kommentteja: